На пазара у нас се търсят масово хора със средно или

...
На пазара у нас се търсят масово хора със средно или
Коментари Харесай

Глад за техници и инженери на пазара на труда у нас

На пазара у нас се търсят всеобщо хора със приблизително или приблизително техническо обучение , защото на такива се регистрира голям дефицит. 

Това стана ясно от думите на Георги Първанов , член на УС на Българската конфедерация по заетостта, които разяснява настоящата конюнктура на пазара на труда у нас. 

„ Асансьорни техници е трагичен образец. Има специалности, където се образоват по 20-30 души на година, което е извънредно незадоволително. Ние следим също по този начин доста огромен растеж на търсенето на счетоводители – оперативни счетоводители, основни счетоводители, такива, които владеят езици “.

По думите му сега безработицата в България е доста ниска. Най-осезаем е спадът в аутсорсинг и IT бранша , като се приказва даже за 40% спад на позициите .

Първанов подсети, че една огромна част от безработните българи са трайно неактивни , а повода е, че техните специалности не се търсят на пазара на труда. Проблемът може да бъде решен, в случай че се върнат повече българи от чужбина и стартират да се внасят фрагменти от трети страни, защото този импорт е бил стеснен в пъти през предходната година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР